Jun 23, 2009

Dacodac a depus cerere pentru declararea falimentului.

Iata ca s-a intamplat!Criza a lovit,nesurprinzator, intr-un domeniu care deja era la pamant.Dacodac,unul dintre primele studiouri profesioniste de animatie,infiintat dupa revolutie,mai exact in 1992,si-a declarat falimentul.

Studioul a inceput in forta,avand ca partener puternicul grup francez Millimages,pe linia animatiei 2d,lucrand pentru importante productii externe.Unele celebre altele mai putin celebre,dar care fiecare in parte au adus fondurile de care era atat de mare nevoie.Fie ca a lucrat pentru productii franceze,australiene,irlandeze,poloneze sau ucrainiene,in aceasta perioada Dacodac a tras dupa el aproape de unul singur animatia romaneasca,fiind singurul studio,creat dupa 1989,recunoscut si dincolo de granitele tarii.
Blamat de unii,simpatizat de altii,studioul si-a vazut de drumul sau,reusind,dupa o schimbare radicala de directie,sa scoata primul feature film 3d realizat exclusiv in Romania,Piccolo, Saxo et Co.Filmul a costat partea romana 1,5 milion de euro dintr-un total de 4,5 milioane.Desi s-a depus foarte multa munca ca filmul sa fie un succes,din pacate a fost un mare esec.Pe site-urile de profil review-urile au fost deseori usturatoare.

Recent Dacodac a organizat un concurs de scenarii,in urma caruia scenariu castigator trebuia produs de studio,cu sprijin de la CNC.Paradisul lui Diego,in regia lui Eckart Fingberg cu un scenariu semnat de Fethi Nedjar,a fost desemnat castigator.Astfel s-a asteptat ca CNC-ul sa-si respecte intelegerea.

De aici insa,e o ceata densa.Se pare ca problema ar fi totusi in curtea CNC-ului.Automat a venit si reactia,Dacodac a inaintat cererea pentru declararea falimentului.Astfel au ramas pe drumuri oameni cu state vechi in industria animatiei,intr-o perioada care se anunta din ce in ce mai dificila.
Deocamdata site-ul societatii nu anunta nimic referitor la aceste demersuri.Probabil inca se mai spera intr-o salvare de ultim moment.Eu le urez mult succes,pentru ca ar fi pacat ca animatia romaneasca,si asa pagubita, sa piarda una dintre cele mai importante redute ale sale.

1 comment:

Florin said...

EU nu as pune acest colaps pe seama crizei. Sau cel putin... nu numai pe seama crizei!

Ambitiile limitate ale studioului precum si alti factori care au afectat structura si viitorul acestuia.... nu puteau sa urmareasca un drum in sensul unei DEZVOLTARI.